• İzmit ve Yalova Şube Randevuları için Arayın      0 536 577 4342
  •   
  • Randevu Alın

Panik atak, bir çeşit kaygı bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Araştırmalar gösteriyor ki; panik bozukluğu olan kişiler, ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. İlaç yerine, kognitif terapi alan kişiler ise 6 veya 8 seansta iyileşebilirler.

danışan: Geçen hafta hayatımın en zor günlerinden birini yaşadım. Ölüyorum sandım. O kadar korktum ki anlatamam. Kendimi hastaneye zor attım. Kalp krizi geçirdiğime emindim ama değilmiş, bir saat sonra beni eve yolladılar. “Kalbin sapa sağlam, hiçbir şeyin yok, panik atak yaşıyorsun, psikolojik” dediler. Ama yaşadıklarım o kadar gerçekti ki kalbimin sağlam olduğu, hepsinin psikolojik olduğu çok inandırıcı gelmiyor. Bu yüzden o günden beri sürekli bir korku içindeyim.

İLAÇ, PANİK ATAĞIN NEDENLERİNİ TEDAVİ ETMEZ!
Panik atak, bir çeşit kaygı bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Panik atak tedavisi üzerine çalışan psikologların bu konuda birçok araştırmaları var ve bu araştırmalar gösteriyor ki; panik bozukluğu olan kişiler, asıl ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. İlaç yerine, kognitif terapi alan kişiler 6 veya 8 seansta iyileşebilirler. Ayrıca araştırmalara göre, kognitif terapi alan 10 kişiden sadece 1’i tekrar panik atak yaşarken, ilaç tedavisi gören 10 kişinin 8’i tekrar panik atak yaşıyor.
ünlü bir ABD’Lİ Dr.  şöyle açıklıyor: “İlaç, sizi sakinleştirerek, bir nevi uyuşturarak panik ataklarınızı durdurur. Panik atağın nedenlerini tedavi etmez. Panik atak için kullanılan ilaçların çoğu sakinleştiricidir. Vücut, bir süre sonra bu ilaçlara alışır ve aynı derecede etkili bir şekilde çalışmaz. Bu nedenle bazı kişiler ilaç alırken bile panik atak yaşarlar. Dolayısıyla panik atak için ilaç iyi bir tedavi yöntemi değildir. Kognitif terapide, anksiyete bozuklukları tedavisi için çok etkili yöntemler kullanılır, fakat herhangi bir terapist değil, anksiyete tedavisinde kognitif terapi yöntemlerini bilen bir terapiste gitmek önemlidir.”

PANİK ATAK ÖZELLİKLERİ NELER?
Panik atak sırasında gözlenen belirtiler kişiden kişiye değişmekle beraber, ortak özellikleri vardır. Bahsedeceğim belirtilerden dört tanesinin görülmesi, tanısının konması için çoğu zaman yeterli olur: 1- Çarpıntı 2- Terleme 3- Titreme ya da sarsılma 4- Nefes darlığı 5- Soluğun kesilmesi 6- Göğüs ağrısı 7- Bulantı ya da karın ağrısı 8- Baş dönmesi ya da bayılacakmış gibi olma 9-  gerçek dışılık duygular  ya da  benliğinden ayrılmış gibi hissetme 10- Kontrolünü kaybedeceği korkusu 11- Ölüm korkusu 12- Uyuşma ve karıncalanma duygusu 13- Üşüme, ürperme ve ateş basması
Bu belirtiler ortaya çıktığında, eğer panik atak yaşadığınızı düşünüyorsanız, hemen aklınızdan geçenlere dikkatinizi verin. Bir süre sonra, düşündüğünüz tehlikenin hayal ürünü olduğunu, kalbinizde bir problem olmadığını ama bu şekilde düşünen her kişinin doğal olarak korkacağını öğrenebilirsiniz. Hatırlamak için; panik atakla ilgili daha rasyonel açıklamaları bir kağıda yazabiliriz:
* Panik atak kalp krizine neden olmaz. Heyecanlandığınızda kalbinizin hızlı çarpması, vücudunuzun normal reaksiyonudur. 
* Panik atak yaşarken nefesiniz yetmez gibi gelebilir ama nefessiz kalmazsınız. Stres halindeyken boynunuzdaki kaslar gerilebilir, bu nefes almanızı güçleştirebilir.
* Panik atak sırasında bayılmazsınız. Başınız dönüyor gibi hissedebilirsiniz. Hızlı nefes alıp verince herkesin başı dönebilir.
* Panik atak sırasında yaşadığınız fiziksel şikayetler çok rahatsız edicidir. Kişi bununla baş edemeyeceğini ve delireceğini düşünebilir. Oysa panik ataktan deliren kişi görülmemiştir.

 

Kognitif terapi nedir?


Kognitif terapi, birçok psikolojik ve psikiyatrik sorunun etkili bir şekilde tedavi edilebileceğini 1000’den fazla bilimsel araştırma ile ispatlamış bir psikoterapi şekli. Kısaca anlatmak gerekirse, kognitif terapi; düşüncelerimizin, olaylara bakışımız, duygu durumumuz, davranışlarımız, ilişkilerimiz ve yapmak istediklerimizle olan ilişkisine bakar. Kognitif teorilere göre, panik atak yaşayan kişi, fiziksel olarak hissettiklerini yanlış yorumlar, daha doğrusu kaotik biçimde yorumlar. Bu yanlış yorumlama öğrenildiğinde panik atağın tekrarlanmasına yatkınlık artar. Kişi, başka panik ataklar geçireceğine, atakların içerikleri veya sonuçlarına dair sürekli endişelenir. Bu yüzden kognitif terapi, panik atak hastalarına, kendilerine aslında ne olduğunu ya da olmadığını anlatan kanıtlar bulmasına yardımcı olur, davranışsal deneylerle bu belirtilerin üstesinden gelmenin yolları öğretilir. Tedavinin amacı, bu belirtiler ortaya çıktığında kendinize “Şu anda kalp krizi geçirmiyorum, sadece yoğun bir kaygı yaşıyorum ve belirtilerim bu kaygı nedeniyle ortaya çıkıyor” şeklinde düşünebilmeyi öğretmektir.